Ebba Ekstedt

Coco Chanel

Coco Chanel - Stilen som aldrig går ur modet

 
"Vid 70 års ålder gjorde hon comeback och slogs för det hon kämpat för hela yrkeslivet, ville slåss mot Christian Diors New look.”

När jag tänker på Coco Chanel så tänker jag på alla de vackra kläder hon har skapat och hur hon tog bort tabun för att ha byxor som kvinna. Och självklart våningen på Rue Cambon med den eleganta mockasoffan och hennes första kännetecknade parfym Chanel No.5 som kom år 1921. Som än idag är en väldigt populär doft. Då Marilyn Monroe fick frågan vad hon hade på sig när hon sov så fick de svaret ”två droppar Chanel No.5”. Jag kan fortsätta spinna vidare och kommer fram till att det är så imponerande att hon att hon har slagits sig fram i en sån mansdominerade branch.

Coco Chanels lägenhet på Rue Cambon har tre rum men har inget sovrum, däremot två salonger och ett matrum. Så när det var dags för Coco Chanel att kliva i sidenpyjamasen smet hon rätt över gatan, in genom bakdörren till Hotel Ritz där hon hade sin svit. Där sov hon i ett halvt århundrade.

Jag anser att Chanel är en stil och inget mode. ”Jag tycker inte om att folk pratar om Chanelmode. Chanel är framför allt en stil. Mode går ur modet. Det gör aldrig stil.” Så lyder ett av hennes oftast citerade uttalanden.

Coco Chanel hade ett fascinerande liv enligt mig. Hon hade en intressant historia om sitt liv och jag ser hennes historia som en riktig revenge. Hon föddes 19 augusti 1883 i Saumur i Frankrike. Hon växte upp på ett barnhem efter att sin mamma dog och hennes far hade lämnat familjen men hade vid sin död byggt ett modeimperium som vi länge kommer minnas.

Hon var den franska modeskaparen som designade enkla, bekväma och avslöjande kläder. Hon använde även vad som ansågs som dåligt tyg, exempelvis jersey.

Sällskapsvårnigen på Rue Cambon har inte förändrats sedan Coco Chanel gick bort en januaridag 1971. Allt ser ut som hon lämnade den.

Våningen är inte öppen för visningar men journalister kan komma dit och göra besök. Även alla som jobbar för Chanel får göra ett besök för att sätta sig en stund i Coco Chanels ljusbruna mockasoffa och fundera och förstå hennes person och liv.

Jag tycker Coco Chanel hade en otrolig drivkraft. Trotts att hon var 70 år och nästan bortglömd efter att ha stängt ner modehuset 1939 då kriget bröt ut så kommer hon tillbaka år 1953 och gör en storslagen comeback efter Christian Diors New look. Christian Diors New look står för allt som Coco har bekämpat under hela sitt yrkesliv, åtdragen midja, enormt vida hindersamma kjolar, styva jackor, en instängd kvinnokropp.

Första kollektionen blir heller ingen framgång men arbetsmyran och perfektionismen Coco fortsätter. Och denna gång vänder det. Den här gången får amerikanerna se den unika Chanelstilen.

Under 1950 och 60-talet är Coco Chanel tillbaka på modescenen, hennes framgångar är lika stora som förr. Men hon kombinerar inte längre sitt skapande med societets- och kändislivet. Hon håller sig på Rue Cambon och när kollektionerna visas i stora salen sitter hon högst upp i trappan i svart med något vitt vid halsen. Och med en platt, svartlackerad flätad hatt på håret.

Vad är det hon gjorde då för att få 1950-talets tongivande amerikanska moderedaktörer så galna?

Jo, hon kombinerade den klassiska, fina franska sömnadskonsten med ungdomsmodet. Runt 1960 börjar unga människor ta för sig, genrationen efter

kriget stiger nu ut i världen med stora oförvillade blickar och förförsta gången finns det pengar att tillfredsställa de ungas hunger med.

Än idag lever den lilla svarta vidare, en svart klänning som passade både den unga och den gamla.

Coco Chanel gifte sig aldrig och fick inga barn. Men däremot stod hon nära sina syskonbarn. Och 40 år senare för 4 år sedan gavs boken ”Intimate Chanel” ut. Förordet var skrivet av Gabrielle Palasse-Labrunie, dotter till Coco Chanels systerson. Boken anses vara en av de bättre som berättar historien om Chanel. Och det är många som velat göra det med tanke på att Chanel var så mycket mer än en modeskapare.

Coco Chanel var affärskvinnan, rebellen och feministen. Hon som frigjorde kvinnan från korsetten, red på hästar som en man skulle ha ridit och som på 20- talet sydde in rejäla stora fickor i sina klänningar så kvinnan också kunde få plats med sina saker och inte behöva bry sig om att bära väska. Ironiskt nog skulle den handväska som är döpt till 2.55 efter datumet bli en lyxaccessoar som kommer ses i genrationer framöver.

Coco Chanel jobbade fram till sin död. Och vi kommer väl komma ihåg henne i år framöver.

Chanel idag

12 år senare efter Coco Chanels död tog Karl Lagerfeld över. Lagerfelds tillträde innebar en nystart för Chanel då han använde sig av Chanels svart/vita signum som Coco Chaneluppfann med nyskapande ändringar. 

 
#1 - corneliaeriksson.blogg.se

Så vackert! Intressant inlägg faktiskt :)

Svar: Tack! :)
Ebba Ekstedt